Premijer Andrej Plenković izdvojio učinjeno u mandatu za hrvatske branitelje

Predsjednik Vlade podsjetio je što je učinjeno kada je riječ o dignitetu Domovinskog rata, pravima hrvatskih branitelja te položaju hrvatskih vojnika i policajaca

Na posljednjoj sjednici Vlade, održanoj u četvrtak, 26. rujna 2019., prihvaćeno je pokroviteljstvo nad 25. svehrvatskim športskim natjecanjem HRVI koje će se održati u Makarskoj od 27. do 29. rujna.

Ovom prilikom, premijer je napomenuo kako je poduzeto niz konkretnih mjera za hrvatske branitelje, sukladno Programu Vlade. „A on je bio da donesemo novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Njime su vraćena ukinuta prava, zaštićena stečena prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, otvoren je rok za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s osnova oboljenja, uređena su mirovinska prava te omogućen rad uz mirovinu“, kazao je.

Premijer je podsjetio da je uvedena i naknada za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Donesen je, dodao je, i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu – prvi jedinstveni zakon koji uređuje nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji, da saznaju sudbinu svojih članova te postupak njihovog traženja.

Program preventivnih sistematskih pregleda

Što se pak tiče programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja, dosad je pregledano 51 409 hrvatskih branitelja.

„U prosincu 2018. godine započeli smo s provođenjem projekta palijativne skrbi u suradnji sa Specijalnom bolnicom za produženo liječenje u Dugoj Resi.  U srpnju 2019. godine sklopljeni su ugovori o suradnji s Općom bolnicom Nova Gradiška te s Općom i veteranskom bolnicom 'Hrvatski ponos' u Kninu“, rekao je.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju, naglasio je da je u mandatu ove Vlade stambeno zbrinuto 1478 članova obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja, hrvatskog ratnog vojnog invalida i dragovoljaca iz Domovinskog rata, od čega je dodijeljeno 236 stanova, 776 stambenih kredita i 466 financijskih potpora. 

Izgradnja stanova, projekti za uspostavu veteranskih centara

Premijer je podsjetio da je započeta izgradnja stanova u Dubrovniku – i to u partnerstvu s Gradom Dubrovnikom, Imotskom te pripremne radnje za izgradnju stanova u Zagrebu, Makarskoj, Kutini i Podstrani.

„Ministarstvo hrvatskih branitelja prvi put, dakle u mandatu naše Vlade, planira i provodi projekte Europske unije za koje je dostupno 736 milijuna kuna. Projekti se odnose za uspostavu veteranskih centara, samozapošljavanje, edukaciju, psihosocijalno osnaživanje, jačanje poduzetništva hrvatskih branitelja te članova njihovih obitelji, kao i jačanje kapaciteta udruga iz Domovinskog rata i braniteljskih zadruga“, rekao je.

Donijet ćemo Nacionalni plan skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji

Kada je riječ o proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja, premijer Plenković je kazao da je od početka mandata ove Vlade on kontinuirano povećavan - u 2016. godini iznosio je 913 milijuna kuna, a ove godine je milijardu i 362 milijuna kuna.

„Do kraja mandata ove Vlade planirano je donošenje Nacionalnog plana skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Planirana je izgradnja veteranskih centara, započet će radovi izgradnje ovih centara u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku, za što je osigurano iz europskih fondova više od 328 milijuna kuna“, najavio je Plenković, rekavši da će biti raspisan natječaj, financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, kojim će se potaknuti samozapošljavanje više od 400 nezaposlenih hrvatskih branitelja, nezaposlene djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djece dragovoljaca i djece hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata.

Još 1000 stradalnika i dragovoljaca Domovinskog rata bit će stambeno zbrinuto

„Mi ćemo nastaviti brigu o zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja i uvesti dodatne preglede radi ranog otkrivanja bolesti koje su najčešći uzroci smrtnosti hrvatskih branitelja, a očekujemo stambeno zbrinjavanje još tisuću stradalnika iz Domovinskog rata i dragovoljaca iz Domovinskog rata“, poručio je.

„Napravili smo ga zato što je to naša politička volja i odabir, i to ćemo nastaviti i u budućnosti“, kazao je, poručivši da mu je stoga drago da je Vlada i ove godine pokrovitelj nad 25. svehrvatskim športskim natjecanjem invalida Domovinskog rata.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, prilikom elaboriranja Prijedloga prihvaćanja pokroviteljstva Vlade nad 25. svehrvatskim športskim natjecanjem invalida Domovinskog rata rekao je kako je riječ o jednoj od najvećih tradicionalnih športskih manifestacija u kojoj sudjeluje tisuću hrvatskih vojni invalidi Domovinskog rata, a koju udruga provodi uz višegodišnju financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

„Natjecanje promiče rekreativne aktivnosti hrvatskih ratnih vojnih invalida, doprinosi unaprjeđenju njihove opće zdravstvene sposobnosti, psihosocijalnom osnaživanju te podizanju svijesti o brizi za očuvanje zdravlja i potrebi aktivnog življenja“, kazao je. Ministar je naglasio i da ovaj događaj sadržajno brojem i teritorijalnom zastupljenošću sudionika ima značajke događaja na razini Republike Hrvatske.



Izvor: Vlada/HINA


 

Pisane vijesti