Ministar Matić uručio 15 odlikovanja 14 istaknutih hrvatskih branitelja

Povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u srijedu, 31. srpnja, u Ministarstvu branitelja RH ministar branitelja, gospodin Predrag Matić uručio je 15 odlikovanja 14 istaknutih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Čast mi je što ova odlikovanja, u ime predsjednika Josipovića, mogu uručiti uoči najvažnijeg dana za sve hrvatske branitelje, dana kada se ne naslađujemo nad tuđim porazom, ali potpuno opravdano slavimo pobjedu. Ova odlikovanja zaslužena su i trebala su biti uručena ranije. Predsjednik Josipović i ova Vlada danas ispravljaju tu pogrešku " tom je prigodom istaknuo ministar Matić.

Povjerenstvo za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske osnovano je 2009. godine s ciljem doprinosa očuvanju digniteta Domovinskog rata i zahvale hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji za doprinos obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Povjerenstvo Ministarstva branitelja do danas je razmotrilo 288 zaprimljenih prijedloga za dodjelom odlikovanja, kako hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, tako i istaknutim postrojbama Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova iz Domovinskog rata, od kojih je Povjerenstvo podržalo prijedloge za 279 fizičkih osoba odnosno postrojbi iz Domovinskog rata te iste uputilo Državnom povjereništvu.

Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske i osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, odlikovan je hrvatski branitelj i umirovljeni brigadir iz Domovinskog rata, gospodin Darko Kereša. Tijekom svoje bogate vojne karijere obnašao niz odgovornih dužnosti te je dao izniman doprinos u promicanju ugleda Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, posmrtno je odlikovan gospodin Bekim Beriša, HRVI 50%. Ranjen je u akciji 16.06.1992. godine prilikom izvršavanja borbenih zadaća na istočno-slavonskom bojištu. Kao general Oslobodilačke vojske Kosova i član Glavnog štaba OVK zajedno sa šestoricom suboraca poginuo je 10.08.1998. godine. Odlikovanje je uručeno sestri pokojnog Bekima Beriše, gospođi Zyurafete Tolaj i nećakinji Boniti Tolaj. Za teško ranjavanje u Domovinskom ratu Redom hrvatskog križa odlikovani su još i Franjo Barak, Dragan Barić, Miljenko Kolobarić, Tomislav Kranjčec i Robert Krišto.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu, odlikovani su Ljubomir Cerovac, Dražen Milinković i Blaško Prišić.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Muhamed Humanić, Zdravko Knez, Miroslav Kristofić, Romano Radetić, dok je Spomenicom Domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovan gospodin Robert Krišto.


Pisane vijesti