Obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Džep 93"

Ministar branitelja Predrag Matić u Gospiću je 9. rujna prisustvovao obilježavanju 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Džep 93".

Svečanost obilježavanja započela je svetom misom u Kapelici sv. Ivana Nepomuka za sve poginule pripadnike vojske i policije koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj akciji, a predvodio ju je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, monsinjor Juraj Jezerinac. Nakon svete mise, sudionici su se u svečanom mimohodu uputili do Trga Alojzija Stepnica gdje su kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima položeni vijenci i upaljene svijeće poginulim pripadnicima vojske i policije te civilnim žrtvama rata.

Vijence su položili Vlado Marić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Franko Vidović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Predrag Matić, ministar branitelja, general bojnik Mate Ostović, izaslanik ministra obrane i načelnika GS OS RH, Udruga ratnih veterana 9. GBR "Vukovi", Udruga specijalne policije Domovinskog rata, Ličko-senjska županija i Grad Gospić.

Paljenjem svijeća i sudjelovanjem u molitvi ispred biste dr. Franje Tuđmana, sudionici obilježavanja počast su odali i prvom predsjedniku Republike Hrvatske.

Prigodnim riječima obratili su se domaćini i uzvanici, Milan Franić, predsjednik URV 9. GBR, Milan Cindrić, Udruga specijalne policije "TIGAR", Milan Kolić, župan Ličko " senjske županije, general bojnik Mate Ostović, izaslanik ministra obrane i načelnika GS OS RH, Predrag Matić, ministara branitelja te Vlado Marić, izaslanik predsjednika RH.

U svom govoru ministar je istaknuo: "Došao sam reći da je vojno-redarstvena akcija "Džep 93" neopravdano zapostavljena svih ovih godina jer je bila potpuno legitimna u oslobađanju ovoga kraja." Ministar je, međutim, spomenuo i da je u ovoj akciji bilo "nepoštivanja ratnih prava i običaja te Ženevske konvencije, ali se Republike Hrvatska pokazala velikom utoliko što su počinitelji zločina procesuirani pred hrvatskim pravosuđem." Za kraj, ministar je najavio da će Ministarstvo branitelja, u suradnji s Uredom predsjednika Republike Hrvatske, u predstojećoj izmjeni Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, pri čemu će se definirati spomen-medalje za osloboditeljske akcije, svoje mjesto naći i VRA "Džep 93".

Obilježavanje 20. obljetnice VRA "Džep 93" završeno je u Kulturno-informativnom centru okruglim stolom pod nazivom "Povijesni značaj napadajne akcije "Džep '93" u obrani suvereniteta Republike Hrvatske".

Medački džep je područje koje se prostire na oko četiri do pet kilometara u širinu i pet do šest kilometara u dužinu, a obuhvaća mjesta Divoselo, Čitluk i dio Počitelja te brojne zaseoke. Nalazilo se u sklopu samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine.

Akciji Medački džep prethodili su svakodnevni napadi topničkim i minobacačkim projektilima na šire područje grada Gospića, kao i djelovanje diverzantskih skupina snaga 15. korpusa ""Srpske vojske Krajine (SVK)"", u nastojanju da se preuzme inicijativa na vitalnom dijelu Ličkog bojišta.

Akcija Medački džep otpočela je granatiranjem neprijateljskih položaja na tom području u ranim jutarnjim satima 9. rujna 1993. godine kada su hrvatske snage, u sastavu kojih su bile postrojbe Hrvatske vojske iz Operativne zone Gospić, uključujući 9. gardijsku brigadu, 111. brigadu HV, domobransku bojnu iz Gospića, domobransku bojnu iz Lovinca te postrojbe specijalnih snaga policije, ušle u Medački džep.

General Petar Stipetić s hrvatske i general Mile Novaković s neprijateljske strane 15. su rujna 1993. godine potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, pa je već istoga dana započeo prekid vatre i povlačenje hrvatskih snaga te dolazak kanadskog bataljuna UNPROFOR-a pod zapovjedništvom pukovnika Jima Calvina.

U vrijeme akcije, načelnik Glavnog stožera HV-a bio je Janko Bobetko, dok je vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić bio brigadir Rahim Ademi. Pukovnik Mirko Norac bio je zapovjednik 9. gardijske brigade.

Zapovjednik Specijalne policije snaga MUP-a RH bio je general Mladen Markač a zamjenik Željko Sačić. Specijalne jedinice policije imale su zadatak presjeći neprijateljski teritorij na označenom području u obliku potkove i priključiti se glavnim snagama udara.

Tijekom akcije poginulo je 6 hrvatskih vojnika (od početka akcije 9. rujna do povlačenja 17. rujna bilo je ukupno 10 poginulih ), a ranjeno je njih 53.

Pisane vijesti