Izjava ministra branitelja Predraga Matića na konferenciji za medije

Ministarstvo branitelja RH sazvalo je u četvrtak, 10. listopada, izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je ministar branitelja Predrag Matić reagirao na na odbijanje sastanka predstavnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara s premijerom Zoranom Milanovićem.

Iako Ministarstvo branitelja, niti moja malenkost osobno, nismo izravno uključeni niti nadležni za rješavanje nastalog problema oko uvođenja dvojezičnosti u grad Vukovar, radi točnog i istinitog informiranja hrvatske javnosti upriličili smo današnju konferenciju za medije. S obzirom da sam porijeklom Vukovarac i hrvatski branitelj, smatrao sam potrebnim svojim osobnim zauzimanjem doprinijeti rješavanju problema koji je prije par mjeseci nastao u Vukovaru.

S tim u vezi pokušavao sam posredovati u komunikaciji između Vlade RH i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara jer sam, eto, i član Vlade, a i kako sam mislio, očito pogrešno, prijatelj i suborac dečkima koji su u Stožeru. Na temelju toga obavio sam više razgovora s predsjednikom Vlade i ministrom Uprave i bio u stalnoj komunikaciji s članovima Stožera, a sve u želji da se nastali problem riješi što prije i na zadovoljavajući način. Pri tome sam stalno imao na umu poštivanje zakona, ali i razumijevanje prema stanovnicima grada Vukovara.
Razlog zbog kojeg sam danas sazvao konferenciju za medije je moja reakcija na današnje priopćenje Stožera u kojem se iznosi niz neistinitih podataka. Istine radi, treba reći da sam do sada dogovorio dva sastanka predsjednika Vlade RH s predstavnicima Stožera za koji su prvi put rekli da gospodin Milanović nije pozvao dovoljan broj ljudi na sastanak, a za ovaj drugi tvrde da su ga dobili preko medija. Ako su moji telefonski i osobni kontakti mogu nazvati medijskima s članovima Stožera, onda je to valjda tako.
Nakon svega, nadam se da će članovi Stožera i njihovi mentori biti spremni preuzeti svu odgovornost za daljnja događanja u Vukovaru i Hrvatskoj. Samo da na kraju ne kažu već poznatu maksimu: Mi od petka nismo isti kao što smo bili u četvrtak. Biti će to prejeftino opravdanje za moguće posljedice na kojima grade svoju politiku.

Predstavnici stožera svojim odbijanjem uzastopnih poziva predstavnika Vlade RH i premijera na sastanke pokazali su, ucjenjivanjem i uvjetovanjem, da im zapravo nije u interesu uspostavljanje dijaloga, već na nelegitiman način prouzročiti društvenu krizu te nedemokratskim metodama doći na vlast. Treba reći i da su prije desetak dana bili na konzultacijama kod zna se koga.
Također, pokušaji da se kroz podmetanja diskreditira vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, ali i da se kroz osporavanje mog ratnog puta diskreditira mene kao hrvatskog branitelja i člana ove Vlade te da se u konačnici diskreditira predsjednika ove Vlade, kao i predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića.


Pisane vijesti