REAGIRANJE

Reagiranje na izjave Miranda Mrsića iznesene na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru 

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije osuđuje izjave saborskog zastupnika Miranda Mrsića iznesene na konferenciji za medije 3. rujna 2019. u Hrvatskom saboru vezano za mirovinski sustav s posebnim osvrtom na mirovine hrvatskih branitelja.
 
Zastupnik Mrsić je na vrlo neprimjeren i politikantski način iznio optužbe na račun hrvatskih branitelja, Vlade RH, ovog Ministarstva i ministra hrvatskih branitelja osobno.
 
Ovo nije prvi put da Mirando Mrsić izlazi sa sličnim tezama koje omalovažavaju ulogu hrvatskih branitelja i značaj hrvatske pobjede u Domovinskom ratu te nam je zaključiti da svjesno potiče netrpeljivost prema hrvatskim braniteljima što je nedopustivo i za svaku je osudu.
 
Jedna od Mrsićevih neprihvatljivih teza je da građani neće moći živjeti od svoje mirovine zbog izdvajanja za one „povlaštene“ braniteljske. Ovakvim izjavama upravo on potiče podjele i nejednakost jer u njegovim tezama nema istine, što potvrđuje i današnje reagiranje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
 
Dužni smo podsjetiti da je ovo Ministarstvo reagiralo na izjave Miranda Mrsića i u svibnju ove godine kada je iznosio neistine i blatio hrvatske branitelje. Zato ponovno iznosimo najvažnije podatke kako bi ukazali na njegove zlonamjerne konstrukcije.
 
Gospodin Mrsić nije iznio činjenicu da hrvatski branitelji bez statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, po općim propisima ili uz dodatak zajamčen Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, imaju prosječnu mirovinu u visini od 2.577 kuna, koja je niža od prosječne mirovine u Republici Hrvatskoj.
 
Nije iznio ni činjenicu koju bi kao bivši ministar trebao znati da je, kao posljedica velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, u mirovini 56.000 hrvatskih ratnih vojnih invalida koji su i prije i tijekom Domovinskog rata, sve do stradavanja, uplaćivali doprinose u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.
 
Nadalje, on 14.000 članova obitelji poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja koji su izgubili svoje članove obitelji u obrani Domovine na izuzetno okrutan način naziva povlaštenima.
 
Pritom Mirando Mrsić propušta naglasiti mirovine po posebnim propisima koje ostvaruju bivši pripadnici JNA kojih je 5.800, a koji su prije Domovinskog rata 20 i više godina uplaćivali u mirovinski fond JNA u Beogradu i koje je Republika Hrvatska preuzela, omogućila im mirovinu, a da nisu niti kune uplatili u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.
 
Mirando Mrsić tendenciozno i zlonamjerno u kontekstu rizika za mirovinski sustav dovodi u pitanje i mirovine hrvatskih branitelja koji su mirovine stekli na temelju općih propisa, uplaćujući u mirovinski sustav 30 godina. Zapravo ovdje se radi o 37.839 hrvatskih branitelja koji su mirovinu ostvarili na temelju općih propisa i koji su u ovoj kategoriji vidljivi iz razloga što im je priznat radni staž u vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu. Njihova prosječna mirovina manja je od prosječne mirovine u Republici Hrvatskoj i iznosi 2.587 kn.
 
Upravo je Mirando Mrsić kao ministar 15.168 djelatnih vojnih osoba (DVO) i policijskih službenika uvrstio u kategoriju mirovina po posebnim propisima koje on naziva povlaštenima. Naime, radi se o hrvatskim braniteljima koji su nakon Domovinskog rata bili zaposleni u HV-u i MUP-a, uplaćivali su doprinose i umirovljeni su s prosječno 30 godina radnog staža.
 
Netočna je Mrsićeva tvrdnja da većina građana ima manje mirovine dok braniteljske rastu. Na ovaj način on pokušava prikupiti političke bodove potičući netrpeljivost prema hrvatskim braniteljima, stigmatizira braniteljsku populaciju, prikazujući je kao privilegiranu. Hrvatski branitelji privilegirani su samo u tome što su časno branili Domovinu!
 
Unatoč pokušajima da se branitelje prikaže kao teret društva koji će uništiti postojeći mirovinski sustav, službeni podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osigurane opovrgavaju navedene teze i demantiraju zlonamjerne konstrukcije.
 
Zato ove i slične teze ocjenjujemo zlonamjernima i štetnima. Bez obzira na neistine i zlobne konstrukcije, ova Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja je u dosadašnjem radu ispravila mnoge nepravde koje su prema braniteljskoj populaciji učinjene u mandatu vlade u kojoj je ministar bio i Mirando Mrsić.

Ova Vlada poduzima sve kako bi uloga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata bila trajno i dostojanstveno vrednovana, a njihova žrtva nikada zaboravljena.

Pisane vijesti