Održan prijem ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi

Svečani prijem ratnih zapovjednika upriličen je u nedjelju kolovoza na platou ispred Kninske tvrđave povodom obilježavanja  Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO Oluja.

Nazočili su mu predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Pauk, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, načelnica Stožera zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica Sandra L. Best, vojni izaslanici partnerskih i prijateljskih zemalja akreditirani u Republici Hrvatskoj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, ratni zapovjednici, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, kao i obitelji poginulih branitelja te predstavnici lokalnih i civilnih vlasti.

„Hrvatska sloboda i samostalnost mogu se zahvaliti nesebičnoj žrtvi hrvatskih branitelja i nema boljeg mjesta od Kninske tvrđave za zahvaliti im na svemu što su učinili za domovinu“, istaknula je predsjednica dodavši kako Hrvatska vojska ima izvrsne vojnike koji značajno doprinose izgradnji svjetskog mira i sigurnosti. “Hvala svima vama ratnim zapovjednicima koji ste i svojim primjerom i djelima pokazali kako se brani domovina”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je Oluja svojom silovitošću i brzinom djelovanja postala dio hrvatskog identiteta te simbol vjere i slobode u samostalnost. Podsjetio je na Prve hrvatske redarstvenike koji su prvi puta postrojeni 1991. godine u Zagrebu i na duh zajedništva koji je specijalnu policiju pratio kroz cijeli Domovinski rat, a prepoznatljiv je i danas.

Ministar obrane Damir Krstičević, i sam sudionik „Oluje“, podsjetio je kako je hrvatski narod prije 24 godine pokazao cijelome svijetu kako vizionarsko vodstvo naglasio je kako je Hrvatska vojska stvorena je iz naroda u vrijeme najteže agresije na našu Domovinu. „Prije 24 godine, hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja te uz mudrost i vizionarsko vodstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, utkano u zajedništvo, odlučnost i veliko srce hrvatskih branitelja, vodi do pobjede, zadan je završni udarac velikosrpskoj politici. Da nije bilo „Oluje“, ne bi bilo nimirne reintegracije, ni povratka Vukovara i ostalih okupiranih područja u ustavnopravni poredak Hrvatske“, zaključio je ministar Krstičević naglasivši važnost čuvanja uspomene na hrvatske branitelje.

Jedan od sudionika pobjedničke "Oluje“ bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je naglasio kako je Oluja pokazala svu snagu i jedinstvo hrvatskog bića. “I 24 godine nakon, potrebno je zastati i ispravno vrednovati žrtvu i ulogu svih onih koji su svoj život položili za hrvatsku državu. Žrtva branitelja mora imati uporište u našem daljnjem radu i nastojanjima za ostvarenje boljeg sutra”, poručio je ministar.

U ovoj svečanoj prigodi ministar hrvatskih branitelja uručio je nagrade i priznanja srednjoškolcima koji su napisali najbolju priču iz Domovinskog rata i njihovim profesorima – mentorima. Na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja pristigle su 94 kratke priče iz srednjih škola diljem Hrvatske, a nagrađeno je najboljih sedam. Prvu nagradu osvojila je priča „Tenisice broj 45“ Ane Šulentić, učenice 3. b razreda XI. gimnazije iz Zagreba, mentorice profesorice Ane Beljo. Nagrade su osvojile i priče „Šezdeset sekundi“ Stelle Crnobrnje, učenice 4. razreda opće gimnazije Srednje škole „Ivan Švear“ iz Ivanić-Grada, priča „Sjećanje“ Matije Knezović, učenice 2. razreda Obrtničke škole Split, „Braća u rukama“ Core Borković, učenice II.c. razreda IV. gimnazije iz Zagreba te priča „U mome podrumu“ Katarine Brešić, učenice 3.a razreda Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba.

Svečani prijem svojim nastupom uveličale su klape „Sv. Juraj“ Hrvatske ratne mornarice i policijska klapa „Sv. Mihovil”  te mali orkestar Hrvatske ratne mornarice.

Foto: MORH

Pisane vijesti