Novi pomak u međunarodnoj suradnji u traženju nestalih osoba

U Sarajevu su u utorak, 30. srpnja 2019. godine, potpisana Pravila postupanja za provedbu Protokola o suradnji između Vlade RH i Vijeća ministara BiH u traženju nestalih osoba.

Dokument su u ime dvije države potpisali predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale te čelnik Uprave za zatočene i nestale, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić i predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Nikola Perišić.

Budući da je predmetom u odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine još približno 200 slučajeva nestalih osoba, zajednički je utvrđena potreba intenziviranja bilateralne suradnje te je s ciljem unaprjeđenja procesa traženja nestalih osoba, na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu 7. srpnja 2017. godine sklopljen Protokol o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba koji je stupio na snagu 30. svibnja 2018. godine po ispunjenju unutarnjih pravnih postupaka.

Sukladno zaključku radnog sastanka Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, održanog 18. travnja 2019. godine u Ministarstvu hrvatskih branitelja, donesena je odluka o pripremi Pravila postupanja s ciljem oživotvorenja odredaba koje proizlaze iz Protokola o suradnji utemeljenog na načelima kontinuiranog poboljšanja i učinkovitosti u procesu traženja nestalih osoba te intenziviranja bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba.

Pravila postupanja za provedbu Protokola o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba definiraju međusobne odnose i obveze te ujedno propisuju operativna pravila i modalitete postupanja nadležnih tijela za traženje nestalih osoba, uključujući postupke zajedničkih terenskih izvida i razmjene raspoloživih informacija i dokumentacije koja može pomoći rješavanju slučajeva nestalih osoba, a sve s ciljem postupanja usmjerenog na učinkovite aktivnosti koje će članovima obitelji nestalih osoba pružiti istinu o njihovim nestalima.  

Potpisivanjem Pravila postupanja za provedbu Protokola o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba ponovno je naglašena posvećenost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbina preostalih 1.892 osobe nestale u Domovinskom ratu.

Pisane vijesti