Osiguran nastavak preventivnih sistematskih pregleda branitelja u 2019. godini

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo potpisali su sa zdravstvenim ustanovama sporazume o suradnji za 2019. godinu

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine, potpisani su Sporazumi o suradnji na provođenju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2019. godinu. Sporazume su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te predstavnici 29 općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara koji Program provode.

Provedbom ovog Programa u 2019. godini osigurat će se preventivni sistematski pregledi za hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali više od 200 dana, dragovoljce te hrvatske branitelje u teškoj novčano-materijalnoj situaciji, ako navedeno pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Ministar Medved istaknuo je važnost informiranja hrvatskih branitelja te podsjetio da je tijekom 2017. i 2018. godine Ministarstvo uputilo oko 145.000 pisanih poziva hrvatskim braniteljima kako bi se odazvali pregledu zbog očuvanja, unaprjeđenja i kontrole zdravlja. „Odaziv na preglede postajao je s vremenom sve veći  što je pokazatelj povjerenja u sustav, kako našeg Ministarstva tako i povjerenja u zdravstvene ustanove“, rekao je ministar izrazivši zadovoljstvo porastom odaziva na sistematske preglede od početka njihova provođenja 2016. godine. Od tada do danas pregledano je ukupno 41.675 hrvatskih branitelja.

Ministar Kujundžić naglasio važnost prevencije kojoj je ova Vlada posvetila posebnu pozornost. Kazao je kako je u prošloj godini zahvaljujući ovom Programu otkriveno 450 zloćudnih te preko 5.000 kardiovaskularnih bolesti. „Zahvaljujući upravo ovim pregledima kojima se bolesti otkrivaju u ranoj fazi sačuvani su mnogi životi hrvatskih branitelja“, zaključio je ministar zdravstva.

Rezultati dosad obavljenih preventivnih pregleda govore tome u prilog. Naime, 44 posto pregledanih branitelja dobilo je preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga, a preporuku pregleda i daljnjeg tretmana specijaliste dobilo je više od 50 posto pregledanih. Ovo ukazuje na potrebu daljnjeg provođenja Programa u cilju prevencije i ranog otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti odnosno ukupne zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja ovim putem poziva i sve hrvatske branitelje koji ne ispunjavaju kriterije pregleda ili si nisu u mogućnosti sami osigurati potrebnu skrb da nam se obrate.

Foto: Hina

Pisane vijesti