Održana deseta sjednica Vladinog Povjerenstva

Ministarstvo je od preuzimanja nadležnosti nad istraživanjem grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja ostvarilo dosada najbolji i najreprezentativniji rezultat

U Ministarstvu hrvatskih branitelja, u petak 21. prosinca 2018. godine, održana je deseta sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja.

Zamjenik predsjednika Povjerenstva pomoćnik ministra Stjepan Sučić na sjednici je članovima dao pregled postupanja i aktivnosti poduzetih tijekom 2018. godine, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja.

U svome osvrtu na tekuću godinu istaknuo je primjetan pozitivan rast prijavljenih lokacija grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Intenzivirane su i aktivnosti vezane uz pronalazak, ekshumaciju i dostojno zbrinjavanje posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

U protekle dvije godine mandata ovog Vladinog Povjerenstva znatno su unaprijeđeni procesi i promijenjena je metodologija rada, standardizirani su postupci vezani uz sve aktivnosti koje se provode u pripremi, istraživanju, ekshumaciji i obradi posmrtnih ostataka te je unaprijeđena međuresorna i međudržavna suradnja s tijelima koja se intenzivno bave pitanjima nestalih osoba.

Uzimajući sve navedene parametre i podatke u obzir, u 2018. godini Ministarstvo je, od preuzimanja nadležnosti nad istraživanjem grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, ostvarilo dosada najbolji i najreprezentativniji rezultat. U prilog tome istaknuto je kako je Ministarstvo provelo 153 terenska izvida i snimanja lokacija iz zraka na području 11 županija i Grada Zagreba, probna iskapanja provedena su na 17 lokacija na području tri županije i Grada Zagreba, a ekshumacije na 23 lokacije na području šest županija i Grada Zagreba, pri čemu su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 526 žrtava. Trajno su zbrinuti posmrtni ostaci 73 osobe.

Tijekom cijele godine provođene su pripremne radnje za izgradnju Svehrvatskog groba, odnosno groblja za neidentificirane posmrtne ostatke žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja kao ključnog rješenja po pitanju jedinstvenog mjesta dostojnog i trajnog zbrinjavanja, a još uvijek je u tijeku i priprema za provedbu natječaja za izbor novog idejnog rješenja za spomen-obilježje žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Također,  intenzivirana je međudržavna i međunarodna suradnja radi povećanja učinkovitosti razmjene informacija o pojedinačnim i masovnim grobnicama te ekshumacija posmrtnih ostataka pripadnika stranih oružanih sila stradalih na teritoriju Republike Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja s SR Njemačkom, Talijanskom Republikom, Republikom Slovenijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Članovima Povjerenstva ukratko je predstavljen okvir rada za 2019. godinu s ciljevima i zadaćama, čijom će se provedbom osigurati kontinuitet sustavnog istraživanja grobišta i očuvanja sjećanja na stradale žrtve. Članovi Povjerenstva, kao savjetodavnog tijela Vlade, Ministarstvu su dali prijedloge smjernica za rad u novoj kalendarskoj godini te su prihvatili podneseno izvješće. Na kraju sjednice pomoćnik ministra Stjepan Sučić svima je zaželio puno uspjeha u radu u izazovima koji dolaze u 2019. godini.

Pisane vijesti