Potpisan zajednički Okvirni plan za rješavanje pitanja nestalih osoba

Republika Hrvatska kao punopravna članica Europske unije potpisivanjem Okvirnoga plana za rješavanje pitanja osoba nestalih na području bivše Jugoslavije spremno daje puni doprinos njegovoj implementaciji

Predsjednik Povjerenstva Vlade Republike za zatočene i nestale i čelnik Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, sudjelovao je svečanom potpisivanju Okvirnoga plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije“ održanom u Den Haagu 6. studenoga 2018. godine.

Uz čelnika Uprave za zatočene i nestale, Okvirni plan za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije potpisali su i čelnik Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, savjetnik premijera Vlade Kosova za pitanje nestalih osoba, predstavnik Komisije za nestale osobe Crne Gore i čelnik Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije.

Okvirni plan za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije inicijativa je Međunarodne komisije za nestale osobe, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, usmjerena na jačanje multilateralne suradnje nadležnih tijela za traženje osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Srbije, Kosova i Republike Hrvatske.

U svome obraćanju prisutnima, pomoćnik ministra istaknuo je kako Republika Hrvatska kao punopravna članica Europske unije potpisivanjem ovog Okvirnoga plana za rješavanje pitanja osoba nestalih na području bivše Jugoslavije spremno daje puni doprinos njegovoj implementaciji, prihvaćajući i savjetodavnu ulogu prema drugim tijelima za traženje nestalih osoba - potpisnicima Okvirnog plana. Ipak, posebno je naglasio kako je za učinkovito traženje nestalih osoba, težište daljnje jačanje bilateralne suradnje, a u slučaju Republike Hrvatske, posebno one s nadležnim tijelima Republike Srbije.

„S ponosom mogu reći kako Republika Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije i jedina koja se u svojoj nedavnoj prošlosti suočila s ratom, dijeli stečena znanja i iskustva u potrebi te je spremna to činiti i dalje“ nadodao je g. Sučić. Također, još je jednom apostrofirao kako Republika Hrvatska, rukovodeći se osjećajem humanosti i pravde, ustraje na rješavanju pitanja sudbina svojih nestalih branitelja i svih državljana Republike Hrvatske te u tom smislu poduzima i nastaviti će poduzimati sve napore koji mogu pomoći rješavanju ovog prioritetno humanitarnog pitanja.

Potporu naporima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, svojim sudjelovanjem svečanosti potpisivanja Okvirnoga plana, i ovom prilikom su dali predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj, predvođeni veleposlanicom Andreom Gustović-Ercegovac.

Pisane vijesti