Održan sastanak s Međunarodnim odborom crvenog križa

U ponedjeljak, 29. listopada 2018. godine, u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan je sastanak Uprave za zatočene i nestale s predstavnicima Međunarodnog odbora Crvenog križa

Sastanak je iniciran s ciljem upoznavanja s operativnim dijelom provedbe projekta Nova inicijativa Međunarodnog odbora Crvenog križa.
 
Pomoćnik ministra Stjepan Sučić i čelnik Uprave za zatočene i nestale pozdravio je inicijativu Međunarodnog odbora Crvenog križa kojoj je prvenstvena intencija u predstojećem petogodišnjem razdoblju pomoći državama jugoistočne Europe koje su se susrele s problemom nestalih osoba u intenziviranju potrage kroz razmjenu informacija i dokumentacije koja bi mogla pridonijeti rasvjetljavanju njihovih sudbina. Namjera je ovim projektom istražiti dokumentaciju arhiva različitih međunarodnih organizacija koje su djelovale na području jugoistočne Europe tijekom razdoblja oružanih sukoba 90-ih godina.

Na održanom sastanku razmijenjena su stajališta i modaliteti sudjelovanja Uprave za zatočene i nestale u spomenutom projektu te je za sljedeće razdoblje dogovoreno definiranje obveza putem memoranduma o suradnji.

Pomoćnik Sučić naglasio je tijekom sastanka kako je pitanje osoba nestalih u Domovinskom ratu potrebno promatrati isključivo u humanitarnom kontekstu. Prisutne je upoznao s namjerom pripreme petog izdanja Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske koja će odražavati aktualne podatke o osobama nestalim na području Republike Hrvatske.

Foto: Ilustracija

Pisane vijesti