Provedene aktivnosti Uprave za zatočene i nestale u Zagrebu

Obilascima i izvidima, snimanjima lokacija iz zraka, probnim iskapanjima te ekshumacijama bio je obuhvaćen veći broj lokacija pri čemu su ukupno ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 111 osoba.

Na širem području Grada Zagreba Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja provela je, u razdoblju od 27. kolovoza do 28. rujna 2018. godine, širok niz terenskih aktivnosti. Obilascima i izvidima, snimanjima lokacija iz zraka, probnim iskapanjima i ekshumacijama bio je obuhvaćen veći broj lokacija pri čemu su ukupno ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 111 osoba. Po već ustaljenoj proceduri posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu.
 
Tijekom spomenutog razdoblja u kontinuitetu je odrađena druga faza probnih iskapanja i ekshumacije na lokaciji Tuškanac 74. Lokacija je potvrđena postojanjem masovne grobnice s posmrtnim ostacima još u siječnju ove godine, no aktivnost je tada bila zaustavljena uslijed vrlo loših vremenskih prilika. Do sada su na ovoj lokaciji ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 102 osobe pri čemu je pregledano oko 3 400 m2 terena na području nekadašnjeg rasadnika Hrvatskih šuma.
 
Osim na Tuškancu, 10. i 11. rujna 2018. godine provedeno je probno iskapanje i ekshumacija na lokaciji Šuma Jelenovac, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje devet osoba.
 
Nastavljena su terenska istraživanja te probna iskapanja i na području Gračana u razdoblju od 18. do 28. rujna 2018. godine. Ovom fazom bila je obuhvaćena lokacija Matkov brijeg.  Lokacija zasad nije potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka, no obrada se nastavlja prikupljanjem dodatnih informacija.
 
Prilikom svojih terenskih aktivnosti Uprava za zatočene i nestale, kao i svaki put dosad, provela je dodatno prikupljanje podataka o događajima toga vremena i okolnostima stradanja žrtava kroz terenske izvide i snimanje iz zraka na sedam lokacija te razgovore s neposrednim i posrednim svjedocima. Sve terenske aktivnosti provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
 
Ministarstvo hrvatskih branitelja i ovom prilikom zahvaljuje svim uključenim sudionicima nadležnih službi, Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova i Hrvatskim šumama koji su svojom potporom i profesionalnim radom pridonijeli uspješnom provođenju terenskih aktivnosti.

Pisane vijesti