Nastavljene terenske aktivnosti i obrada lokacija na području podsljemenske zone

U tijeku su daljnje terenske aktivnosti, istraživanja, pretraživanja i obrade terena na lokacijama Zdenčec i Kod Marije-Bjelčenica u podsljemenskoj zoni

Tijekom prošlog tjedna nastavljeno je s terenskom obradom na području podsljemenske zone na lokacijama Zdenčec i Kod Marije-Bjelčenica.

Od početka aktivnosti, 8. svibnja, na lokaciji Zdenčec su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 32 osobe, dok na lokaciji Kod Marije-Bjelčenica dosad nisu pronađeni posmrtni ostaci, odnosno za sad nije potvrđeno postojanje masovne grobnice.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja u toku ekshumacija dobila je nove informacije na čijoj provjeri se radi te se nadamo da ćemo u narednom razdoblju provjerom novih mikrolokacija moći utvrditi postojanje mikrolokacije te broj ekshumiranih žrtava.

Svi posmrtni ostaci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će opremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu i pripremu za sahranu.

Terenska istraživanja na podsljemenskom području kontinuirano se provode od 9. travnja temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih vlastitih istraživanja uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija s ciljem utvrđivanja mjesta masovne grobnice s posmrtnim ostacima u njoj.

O daljnjim rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja pravovremeno će obavještavati javnost.

Foto: Ilustracija

Pisane vijesti