Održan državni stručni skup "Masovni zločini agresora i mirna reintegracija"

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Zadru je od 5. do  7. travnja održan 11. Državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti na temu masovnih zločina agresora i mirne reintegracije. 

Na svečanom otvorenju državnog skupa nazočnima su se obratili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Renata Margaretić-Urlić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića zadarski dožupan Šime Mršić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Tomislav Ivić, izaslanik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

U svome obraćanju ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posebno je istaknuo je važnost ovakvih događaja jer oni čuvaju i promiču istinu o Domovinskom ratu i prenose ju djeci kako bi znala kolika je žrtva podnesena za slobodu Hrvatske. Time izravno doprinose zaštiti vrijednosti i stečevine obrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata na ponos hrvatskih branitelja, ratnih stradalnika i svih građana Republike Hrvatske, što je i misija Ministarstva hrvatskih branitelja.

Među brojnim izlagačima na skupu, prof. dr. sc. Ivom Lučićem, prof. dr. sc. Borisom Dželalijom, pukovnikom Ivicom Pandžom Orkanom, brigadirom Danijelom Kotlarom, doc. dr. sc. Antom Nazorom, Dankom Dražinom, prof. dr. sc. Miroslavom Tuđmanom, akademikom Ivicom Kostovićem, mr. sc. Joškom Morićem, dr. sc. Draženom Živićem, prof. dr. sc. Andrijom Hebrangom, dr. sc. Anom Holjevac i novinarkom Višnjom Starešinom, bili su i predstavnici Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Svojim izlaganjem na temu masovnih grobnica žrtava agresije na Republiku Hrvatsku, načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu Ministarstva hrvatskih branitelja upoznala je sudionike skupa s problemom osoba nestalih u Domovinskom ratu, nastankom i osobitostima masovnih grobnica otkrivenih na ranije okupiranim područjima Republike Hrvatske te s rasprostranjenošću počinjenih zločina, brojnošću žrtava i njihovim obilježjima. Podsjetila je na presudu Međunarodnog suda pravde povodom tužbe Republike Hrvatske protiv Republike Srbije za genocid, koji je temeljem predočenih podataka i dokumentacije zaključio da je u agresiji na Republiku Hrvatsku dokazan fizički element genocida.  

Skup na kojemu je sudjelovao 250 polaznika bio je namijenjen učiteljima i nastavnicima povijesti radi njihovoga upoznavanja s masovnim zločinima agresora u Domovinskom ratu i mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja kao najvećem uspjehu UN-a u povijesti, a sve u cilju lakđeg prenošenja stečenih znanja učenicima.

Pisane vijesti