Obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Vukovara

„Upravo su hrvatski branitelji zajedno s našim poginulim i nestalim braniteljima bili glavni utemeljitelji hrvatske državnosti za koju ste uložili sebe i svoje živote za dobrobit hrvatskog naroda i hrvatske Domovine“, rekao je okupljenima tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić.

U Vukovaru je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Vukovara te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane Republike Hrvatske, u subotu 10. ožujka, obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Vukovara.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić, izaslanik i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova Fabijan Kapular te državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić odali su počast poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Nakon Svete mise za sve poginule i nestale branitelje Vukovara u crkvi svetog Filipa i Jakova u Vukovaru, nazočni su se uputili na Svečanu akademiju posvećenu Danu hrvatskih branitelja Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar.

Okupljenima se ispred Ministarstva hrvatskih branitelja obratio državni tajnik Ivan Vukić: „Današnjim okupljanjem nastojimo održati sjećanja na dane ponosa, kako bi naše mlade generacije bile upoznate sa istinskim značenjem domoljublja, kao i djelima svih naših postrojbi i njihovih veličanstvenih pobjeda u Domovinskom ratu. Ministarstvo hrvatskih branitelja u svakodnevnom radu s Udrugama koje su proizašle iz Domovinskog rata podržava programe i aktivnosti koje promiču i čuvaju istinu o Domovinskom ratu.“

Na kraju svog obraćanja državni tajnik Vukić je rekao kako bi trebali biti ponosni na svoju prošlost i spremni za izazove sadašnjosti, s vjerom u bolju budućnost jer je to naš dug prema svim poginulima i stradalima, a zalog budućim naraštajima.

Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara obilježava se 10. ožujka, na dan kada je 1991. godine organizirano prvo postrojavanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima za bivšu Općinu Vukovar. Taj dan se obilježava od 2014. godine.

Foto: MORH

Pisane vijesti