REAGIRANJE

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ni na koji način nije vršio pritisak ili intervenirao u program Hrvatske televizije, niti je napravio bilo kakav potez kojim bi ugrozio neovisnost ove javne ustanove.

Nastavno na nedavne medijske napise kojima se ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda optužuje za pokušaj direktnog uplitanja u program HRT-a te ga se neistinito optužuje za nezakonite radnje, čime se širu javnost dovodi u zabludu, radi potpunog, istinitog i objektivnog informiranja javnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno je reagirati.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ni na koji način nije vršio pritisak ili intervenirao u program Hrvatske televizije, niti je napravio bilo kakav potez kojim bi ugrozio neovisnost ove javne ustanove. Objavljeni sadržaj dopisa Ministarstva hrvatskih branitelja Ministarstvu kulture dovodi se u pogrešan i negativan kontekst u medijima, čime se pokušava stvoriti konfuzija u javnosti i nanijeti šteta ovoj instituciji i njenom čelniku.

Predmetnim aktom Ministarstvo hrvatskih branitelja dalo je svoje mišljenje na prijedlog programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine definiran prijedlogom Ugovora između Vlade RH i Hrvatske radiotelevizije, u sklopu javne rasprave koja se održavala tijekom lipnja 2017. godine.

Hrvatska radiotelevizija tada je i pisanim putem pozivala sve relevantne dionike, među kojima i braniteljske udruge, da svojim konstruktivnim prijedlozima doprinesu kvaliteti javne rasprave, a time i kvalitetnom sadržaju programskih obveza ovog javnog medijskog servisa te se obratila Ministarstvu hrvatskih branitelja sa zamolbom za pomoć pri ostvarivanju kontakta s reprezentativnim braniteljskim udrugama kako bi ih se uključilo u javnu raspravu.

U skladu s ovim činjenicama, kao resorno ministarstvo obavijestili smo braniteljske udruge te smo iskoristili mogućnost tijekom javnog savjetovanja načelnim pismom izraziti svoj stav i mišljenje kako bi veći naglasak trebao biti stavljen na proizvodnju i objavljivanje sadržaja namijenjenog promicanju istine o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj i očuvanju digniteta hrvatskih branitelja i stradalnika.

Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro odbacuje sve insinuacije o pokušajima direktnog uplitanja u program HRT-a i zanemarivanju zakona te osuđuje svaki pokušaj izazivanja skandala i manipulacije javnosti netočnim i proizvoljnim tvrdnjama neupućenih novinara kojima se stvara nemir i konfuzija u široj javnosti te se nanosi šteta ovoj instituciji.

Pisane vijesti