Svečano obilježena 25. obljetnica VRO „Maslenica 93“

Budnicom gradske limene glazbe ulicama Zadra započelo je u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine, obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica '93“. 

Izaslanici Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministri hrvatskih branitelja Tomo Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić te predstavnici braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje kod središnjeg križa na gradskom groblju Zadar, kod Spomen obilježja 3. bojne „Imotski sokolovi“ i 4. gardijske brigade „Pauci“ te podno Spomenika svim poginulim braniteljima zadarskog područja u parku uz Trg kneza Višeslava u Jazinama.

Izaslanstva, visoki državni, vojni i policijski uzvanici te hrvatski branitelji uputili su se u svečanom mimohodu s ratnim zastavama i pratnji orkestra Hrvatske ratne mornarice od uvale Jazine, obalom kneza Branimira, preko mosta i Narodnog trga prema Hrvatskom narodnom kazalištu gdje je održana središnja svečanost kojoj je nazočila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

U svom govoru predsjednica je istaknula kako je operacijom "Maslenica '93" prekinuta dvogodišnja opsada Zadra te kako su u samo 72 sata ispunjeni postavljeni ciljevi operacije - povezivanje sjevera i juga hrvatske. Podsjetila je kako su se borbe za zadarsko zaleđe nastavile još mjesecima o čemu svjedoči 127 poginulih branitelja. "Njihovo zajedništvo i junaštvo trebaju nam danas biti uzor. "Maslenica '93" i ostale vojno-redarstvene operacije svjedočile su o moralnim vrlinama hrvatskog čovjeka“, naglasila je, uputivši čestitke svim hrvatskim braniteljima koji su nam pokazali kako se voli i brani Hrvatska, svim pripadnicima hrvatskih oružanih snaga, ali svim Zadranima što su svojim ostankom u rodnom gradu u njegovim najtežim trenucima poslali najučinkovitiji odgovor agresoru.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora nazočnima se obratio potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić. „Okupili smo se danas kako bi ovjekovječili hrabrost, istinu i ljubav prema domovini onih koji su je branili i obranili, onih koji su ostvarili stoljetni san o slobodi svakog hrvatskog građana“, istaknuo je i dodao kako bez hrvatskih branitelja, vojske i policije ne bi bilo ni današnje Hrvatske. „Ne postoji dovoljno toplih i pravih riječi kojima bi iskazali zahvalnost žrtvi hrvatskih branitelja, onima koji su dali sebe za Domovinu, svoj narod i našu budućnost. Njihovu životnu ideju slobodne Hrvatske trebaju slijediti sve generacije“, poručio je.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako Vlada s posebnom pažnjom radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata i čuva uspomenu na slavne i važne događaje iz hrvatske povijesti. Podsjećajući na povijesne dane, rekao je kako je VRO "Maslenica '93" bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu iz više razloga. „Operacijom Maslenica ponovo smo spojili hrvatski sjever i jug. U organizacijskom smislu pokazali smo da smo dosegli onu razinu organiziranosti i opremljenosti Hrvatske vojske koja omogućava izvođenje složenih vojnih operacija. U strateškom smislu pokazali smo svijetu da sami možemo osloboditi svoj okupirani teritorij, ojačali politički položaj Republike Hrvatske, a našim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili smo vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske.“

General Ante Gotovina podsjetio je na ostvarene ciljeve u operaciji „Maslenica '93“ kojom je neprijatelj potisnut u dubinu, a Zadar i njegovo zaleđe dobili su sigurnost. "Ne smije se zaboraviti da je uzrok Domovinskog rata bila agresija na Hrvatsku. Narav svakog rata podrazumijeva žrtve, zato rat nije bio naš izbor nego potreba. Pobjedom u Domovinskom ratu ostvarili smo samostalnost, sigurnost i slobodu i zato je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti. I dalje nam ostaje briga čuvanja naše slobode što je trajna obaveza sustava nacionalne sigurnosti u kojem su oružane snage jedan od najvažnijih stupova", istaknuo je.

Visoki uzvanici obišli su taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Oružanih snaga RH, MUP-a i Ministarstva hrvatskih branitelja koji je od jučer postavljen na Obali kralja Petra Krešimira IV. Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja ovom je prilikom predstavila građanima cjelokupan proces traženja nestalih osoba kroz demonstracije postupka pretraživanja terena georadarom i cadaver psima i demonstracije postupka izvida lokacija iz zraka bespilotnim letjelicama te prezentirala stručna dostignuća i rezultate svojih aktivnosti putem video materijala.

Akrobatska grupa „Krila Oluje“ održala je povodom ove jubilarne obljetnice letački program na oduševljenje okupljenih građana. Na Sveučilištu u Zadru održan je znanstveni kolokvij na temu VRO Maslenica, a predavači su održali predavanja o geostrateškom značenju zadarske regije, medijskim refleksijama ove operacije, političkim prilikama prije i poslije te ključnim izazovima planiranja i provedbe VRO Maslenica.

Povodom obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Maslenica“ koje je započelo 15. siječnja i kroz brojne će aktivnosti trajati sve do 13. veljače, sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru održan koncert Orkestra HRM-a te klapa "Sveti Juraj" i "Sveti Mihovil".

U vojno-redarstvenoj operaciji „Maslenica 93“,  kodnog naziva "Gusar", u samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga Republike Hrvatske oslobođeno je gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. To je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom i ostvareni su svi glavni ciljevi operacije koja je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja hrvatskih Oružanih snaga u Domovinskom ratu.

Foto: K. Brigljević/MORH

Pisane vijesti