Izglasan novi Zakon o hrvatskim braniteljima

Hrvatski sabor većinom glasova prihvatio je u četvrtak, 30. studenoga 2017. godine, novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Zakon je podržalo 93 zastupnika, njih 15 bilo je protiv, a suzdržanih četvero.

Izradi ovog Zakona Ministarstvo hrvatskih branitelja pristupilo je kako bi najzaslužnijima za obranu Domovine pružalo sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama. Nakon što su statusna i materijalna prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te stradalnika Domovinskog rata godinama bila disperzirana u niz različitih zakona čime je stvorena pravna i egzistencijalna nesigurnost korisnika, konačno je stvoren jedinstveni Zakon kojime će korisnicima biti osigurana odgovarajuća skrb i prava, uz uvažavanje njihovog zdravstvenog i socio-ekonomskog stanja.
 
Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvaljuje svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, stradalnicima, udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, članovima projektnih skupina i pojedincima koji su svojim zalaganjem i intenzivnim zajedničkim radom pomogli u stvaranju ovog Zakona, svim ministarstvima, Vladi Republike Hrvatske i njenom predsjedniku Andreju Plenkoviću na podršci, suradnji i prihvaćanju ovakvog oblika rada za iznalaženje odgovarajućih rješenja, svim zainteresiranim pojedincima koji su svojim primjedbama i prijedlozima doprinijeli konstruktivnoj javnoj raspravi o sadržaju prijedloga Zakona te na taj način dodatno unaprijedili predložene mjere i dali svoj doprinos u donošenju što kvalitetnijeg pravnog okvira, kao i Hrvatskom saboru, saborskim odborima, klubovima zastupnika i svim saborskim zastupnicima koji su podržali donošenje novog Zakona.
 
Tijekom prvog tjedna u prosincu slijedi objava Zakona u Narodnim novinama, a osmog dana od dana objave Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji će stupiti na snagu. O stupanju Zakona na snagu Ministarstvo hrvatskih branitelja obavijestit će javnost putem svojih internetskih stranica, nakon čega će korisnici moći započeti s primjenom svih mjera iz nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja.

Pisane vijesti