Otvorena Spomen soba Domovinskog rata u Baćinu

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prisustvovao je 11. travnja 2017. godine svečanosti otvaranja Spomen sobe Domovinskog rata - Memorijalni prostor posvećene vojnim i civilnim žrtvama koje su poginule na području Općine Hrvatska Dubica u Baćinu.

Spomen sobu svečano su otvorili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić te izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković i načelnik Općine Hrvatska Dubica Tomislav Mateljak.

Na području Općine Hrvatska Dubica stradalo je ukupno 137 hrvatska branitelja i civila. Njima u spomen, Općina Hrvatska Dubica, u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom kulture, uredila je potkrovlje zgrade Hrvatskog doma u naselju Baćin, kao Spomen-sobu Domovinskog rata – Memorijalni prostor. Spomen-soba uređena je s ciljem da se na jednom mjestu mogu vidjeti imena 39 vojnih i 98 civilnih žrtava poginulih na području Općine Hrvatska Dubica, a gdje bi se buduće generacije dolazile upoznati s Domovinskim ratom.  Za idejno rješenje Memorijalnog centra zaslužan je Mario Beusan, dok je povijesno-etimološki rad o stradanjima na tom području napisao dr. Jakša Raguž.

U neposrednoj je blizini novouređena kapelica i spomen-ploča s imenima stradalih stanovnika Baćina te spomen-obilježje mjesta masovne grobnice Baćin, otkriveno 21. listopada 2000. godine, na godišnjicu masakra. Iz masovne grobnice u Baćinu 1997. godine ekshumirana su tijela 56 nevino ubijenih civila.

Prije svečanosti otvaranja Spomen sobe, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće podno spomen-obilježja mjesta masovne grobnice u Baćinu, a svetu misu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici prevodio je sisački biskup, mons. Vlado Košić.

Pisane vijesti