Održana svečana dodjela rješenja i ključeva stanova te stambenih kredita i financijskih potpora za kupnju ili izgradnju prve nekretnine

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uručio je danas, 30. ožujka 2017. godine, rješenja i ključeve stanova te stambenih kredita i financijskih potpora za kupnju ili izgradnju prve nekretnine u prostorijama Ministarstva hrvatskih branitelja. 

Na početku svečanosti prisutnima se uvodnim govorom obratio pomoćnik ministra Nenad Križić te je minutom šutnje odana počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Uslijedilo je prigodno obraćanje ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda koji je tom prigodom istaknuo kako su intenzivirane sve vrste mjera za rješavanje stambenih problema hrvatskih branitelja te se nastavlja s procesom stambenog zbrinjavanja. Naglasio je kako je u 2016. godini ukupno stambeno zbrinuto 405 stradalnika iz Domovinskog rata i to dodjelom stana 129 stradalnika iz Domovinskog rata, 182 putem stambenog kredita te 94 dodjelom financijske potpore. Ukupno je sanirano 57 stanova. Također, napomenuo je kako je u prvom kvartalu 2017. godine dodijeljeno 30 stanova, isplaćeno 54 stambena kredita i 20 financijskih potpora te sanirano 11 stanova, a sanacija 8 stanova je u tijeku. Ujedno je istaknuo kako se planira u 2017. godini dodijeliti 150 stanova, 240 stambenih kredita u ukupnom  iznosu od 33.000.000,00 kn, 120 financijskih potpora u ukupnom  iznosu od 11.000.000,00 kn te je planirana sanacija 60 stanova u vrijednosti do 6.000.000,00 kn. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posebno je naglasio aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja usmjerene ka drugim tijelima državne uprave. Tu je potrebno istaknuti prijenos prava na upravljanje za 40 stanova s Ministarstva obrane na Ministarstvo hrvatskih branitelja Odlukom Vlade Republike Hrvatske, koje je trenutno u tijeku. Nakon završetka tog procesa stanovi će biti sanirani, ukoliko je sanacija potrebna, i dodijeljeni novim korisnicima. Također, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao bitnu aktivnost stambenog zbrinjavanja istaknuo je organiziranu stambenu izgradnju 108 stanova u Dubrovniku, početak izgradnje 24 stana u Imotskom u naselju Bage, pripremu organizirane stambene izgradnje 19 stanova u Kutini, 20 stanova u Podstrani, 30 stanova u Makarskoj te rekonstrukciju 13 stanova u Stonu. Također, istaknuo je intenzivne pregovore s gradom Splitom, županijom Splitsko-dalmatinskom te drugim tijelima državne uprave oko priprema za izgradnju 1500 stanova kraj Splita.

Ministar je dao informaciju o provedenoj anketi radi stambenog zbrinjavanja u Vukovaru kada se 68 stradalnika iz Domovinskog rata izjasnilo kako želi biti zbrinuto dodjelom stana u Vukovaru te su im poslane obavijesti radi prikupljanja potrebne dokumentacije te zbrinjavanja putem Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Isto tako, ministar je naglasio kako su u tijeku pregovori s HPB-om oko povoljnije kamatne stope za kredite hrvatskim braniteljima.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dodijelio je danas rješenje i ključeve za šest (6) stanova koji su u potpunosti sanirani i obnovljeni za što je utrošeno 500.000,00 kuna, deset (10) stambenih kredita u vrijednosti od 1.300.000,00 kn te šesnaest (16) financijskih potpora za kupnju ili izgradnju prve nekretnine u vrijednosti od 1.600.000,00 kn. Ukupna vrijednost utrošenih financijskih sredstava iznosi 3.400.000,00 kn čime su zbrinute 32 obitelji hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Dodjela stambenog kredita i financijske potpore za kupnju ili izgradnju prve nekretnine ostvaruje se sukladno Listi prvenstva za dodjelu stambenog kredita i Listi prvenstva za dodjelu financijske potpore koje utvrđuje Ministarstvo hrvatskih branitelja za svaku kalendarsku godinu. Na Listi prvenstva za dodjelu stambenog kredita za 2017. godinu nalazi se 11.159 zahtjeva, a na Listi prvenstva za dodjelu financijske potpore 377 zahtjeva.

Nakon podjele ključeva i rješenja uslijedilo je zajedničko fotografiranje.
 

Pisane vijesti