Istraživanje lokacije „Šaranova jama“

Dana 30. studenog 2016. godine na lokaciji „Šaranova jama“ proveden je postupak probnog iskapanja koji je organizirala i koordinirala Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja postupak istraživanja lokacije „Šaranova jama“, Jadovno u Ličko-senjskoj županiji pokrenulo je zaprimanjem naloga za probno iskapanje-ekshumaciju Županijskog suda u Karlovcu, Stalne službe u Gospiću KIR-70/09 od 18. listopada 2013. godine.
 
Navedenim nalogom obuhvaćeno je 6 lokacija na području Ličko-senjske županije od kojih su  tri (3) istražene provedbom ekshumacija (ekshumacija 83 posmrtna ostatka) od 30. rujna do 21. listopada 2015. godine dok su na dvije (2) provedena probna iskapanja (potvrđene pronalaskom posmrtnih ostataka) dana 07. i 08. rujna 2016. godine te na samoj lokaciji „Šaranova jama“ 30. studenog 2016. godine.
 
Prema informacijama navedenim u nalogu, na navedenim lokacijama u grobnicama su zakopane ili bačene civilne i vojne žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
 
Dana 30. studenog 2016. godine na lokaciji „Šaranova jama“ temeljem navedenog naloga, proveden je postupak probnog iskapanja koji je organizirala i koordinirala Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja kao operativno provedbeno tijelo nadležno za provedbu Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja („Narodne novine“ broj 143/12).
 
Postupkom probnog iskapanja na lokaciji „Šaranova jama“ pronađeni su posmrtni ostaci najmanje pet osoba čija se ekshumacija planira tijekom proljeća 2017. godine kad se steknu svi klimatski i tehnički uvjeti za provođenje iste.

Pisane vijesti