Završena ekshumacija posmrtnih ostataka u Gornjem Selištu

Od 1. do 8. prosinca 2015. godine, u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, provedena je ekshumacija posmrtnih ostataka u mjestu Gornje Selište, Sisačko-moslavačka županija.

Riječ je o dvije lokacije gdje su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 56 osoba stradalih 1995. godine, koji su nakon provedene humane asanacije ukopani na mjesnom groblju u Gornjem Selištu. Iz svih posmrtnih ostataka izuzeti su uzorci za potrebe identifikacije metodom analize DNA. Posmrtni ostaci su potom vraćeni u grobnicu do njihove identifikacije i sahrane u skladu sa željama članova obitelji.

Sukladno utvrđenoj metodologiji koja se obostrano primjenjuje, ekshumaciji su prisustvovali stručni promatrači Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe te Međunarodne komisije za nestale osobe.

Poduzimanjem dosadašnjih aktivnosti, u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, ekshumirani su posmrtni ostaci 1081 osobe iz 1995. godine, od kojih su posmrtni ostaci 681 osobe identificirani. Sveukupno, dosadašnjim tijekom procesa, ekshumirani su posmrtni ostaci 5056 žrtava od kojih su identificirani posmrtni ostaci njih 4090.

Pisane vijesti | Ekshumacija | Nestali