Otkrivanje spomen-obilježja Gordanu Ledereru

Ministar branitelja Predrag Matić sudjelovao je 10. kolovoza na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice u svečanosti otkrivanja Spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž" posvećenog hrvatskom ratnom fotografu, snimatelju i djelatniku HRT-a Gordanu Ledereru.

Gordan Lederer jedna je od prvih i najpoznatijih žrtava srpske agresije na Hrvatsku. Poginuo je 10. kolovoza 1991. godine od snajperskog metka tijekom akcije na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. Danas je poznat naknadni montažni uradak njegovih ratnih snimaka pod nazivom "Banijska praskozorja".

Dobitnik je Posebnog priznanja Hrvatskog novinarskog društva za osobite zasluge na području novinarstva u Domovinskom ratu (1993.), zajedno sa skupinom poginulih snimatelja posmrtno je dobio Posebno priznanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske (1993.), a odlikovan je i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom (1996.).

Autori Spomen-obilježja su kipar Petar Barišić te arhitekti Kata Marunica i Nenad Ravnić. U ime nositelja projekta, Spomen-obilježje su otkrili glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović i voditelj projekta Milan Bešlić.




 

Pisane vijesti | Otkrivanje spomen-obilježja | Civilne žrtve rata