U Gračanima otkriven spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata

U zagrebačkom naselju Gračani podno Medvednice otkriveno je spomen-obilježje postavljeno u znak sjećanja na 134 žrtve komunističkog zločina u svibnju 1945. godine, a svečanosti otkrivanja nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrag Matić.

Nakon otkrivanja spomen-obilježja u Tupalama kod Sinca u Ličko-senjskoj županiji u prosincu 2013. godine, spomen-obilježje u Gračanima drugo je po redu takvo kojim Ministarstvo branitelja i Vlada Republike Hrvatske obilježavaju mjesto stradanja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Spomen-obilježje u Gračanima postavljeno je u spomen na 134 žrtve iz triju komunističkih masovnih grobnica s područja Gračana, Lonjščina (predio zvan i Banjaluka), Peščenka te Zlodijev Brijeg. Ekshumacijom koju je Ministarstvo branitelja provelo u svibnju 2013. godine na lokaciji Gračani-Banjaluka ekshumirani su posmrtni ostaci 24 civila i vojnika, dok obimna povijesna građa navodi da je na lokaciji Peščenka pogubljeno 60 osoba, a na lokaciji Zlodijev Brijeg 50 civila i vojnika.
 
Normativni okvir za istraživanje grobnica iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja predstavlja Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja čije je donošenje 2012. godine iniciralo Ministarstvo branitelja, a na snagu je stupio 1. siječnja 2013. godine. Zakon je utemeljen na Ženevskim konvencijama (1949.) i Dopunskim protokolima (1977.) o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, Rezoluciji o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (Parlamentarna skupština Vijeća Europe, 2006.) te Rezoluciji o europskoj savjesti i totalitarizmu  (Europski parlament, 2009.). Provođenje Zakona u nadležnosti je Ministarstva branitelja, a strategiju donosi Povjerenstvo za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja Vlade Republike Hrvatske.
 
Od 1. siječnja 2013. godine evidentirano je 246 novih lokacija masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog i poslijeratnog razdoblja u svih 20 županija i Gradu Zagrebu. Prema podacima prikupljenim iz svih raspoloživih izvora, na području Republike Hrvatske evidentirano je ukupno 795 masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Istraženo je ukupno 30 lokacija u 11 županija i Gradu Zagrebu, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 468 osoba, od kojih je 271 žrtva dostojanstveno zbrinuta. Od svih jedinica lokalne i područne samouprave zatraženi su podaci o vojnim grobljima i žrtvama iz razdoblja Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u cilju njihova trajnog dostojnog održavanja.

Spomen-obilježje u Gračanima otkrili su ministar Matić i Krešimir Kompesak, predsjednik Gradske četvrti Podsljeme, a svečanosti je prisustvovao i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Andrija Hebrang te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Helfrih.
 
Prije samog otkrivanja spomen-obilježja, u Hotelu Puntijar održala se šesta po redu sjednica Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja Vlade Republike Hrvatske
 

Pisane vijesti | Otkrivanje spomen-obilježja | Drugi svjetski rat