Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Slika /slike/RegistarBranitelja.jpg

Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata je popis ljudi koji su časno i dostojanstveno sudjelovali u obrani hrvatskog teritorija te u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske.Registar hrvatskih branitelja Domovinskog rata dostupan je na registar.branitelji.hr

 
 

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji stvoreni su zakonski preduvjeti za objavu Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.  

Registar hrvatskih branitelja objavljen je na internetu, a sadržava opći i posebni dio, pri čemu opći dio sadržava ime i prezime hrvatskog branitelja, ime jednog roditelja, datum i mjesto rođenja, broj dana provedenih u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru te pripadnost MUP-u ili MORH-u, dok posebni dio sadržava podatke o ratnom tijeku. 

Utvrđivanje i procesuiranje "lažnih branitelja"

Rješavanje slučajeva nezakonitih statusa ne spada u domenu Ministarstva branitelja RH već ih je potrebno prijaviti, anonimno ili potpisano, Ravnateljstvu policije.

U svrhu bržeg procesuiranja prijava građana protiv "lažnih branitelja", dogovoren je protokol o suradnji između Ministarstva branitelja, Ravnateljstva policija i DORH-a. Prema tom protokolu, sve zaprimljene prijave objedinjuje Ravnateljstvo policije.

Izmjena podataka o ratnom putu

Ministarstvo hrvatskih branitelja vodi Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata temeljem podataka dobivenih od Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova koji su nadležni za priznavanje statusa hrvatskog branitelja i vođenje evidencije o sudjelovanju svojih pripadnika u Domovinskom ratu pa se za promjenu podataka treba obratiti nadležnom Područnom odsjeku za poslove obrane ili nadležnoj policijskoj upravi, ovisno o pripadnosti MORH-u ili MUP-u.