Javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje u sklopu EU projekta „Samozapošljavanje hrvatskih branitelja, djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca iz Domovinskog rata i djece hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata"

U cilju otvaranja novih radnih mjesta za osobe iz ciljne skupine Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kroz davanje novčane potpore u svrhu samozapošljavanja, objavljuje se ovaj Javni poziv.

Potpore za samozapošljavanje po ovom Pozivu sufinancirane su sredstvima Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, Tematskog cilja „Promicanje održivog i kvalitetnog zapošljavanja i podrška mobilnosti radne snage“, Investicijskog prioriteta 8.i. „Pristup zapošljavanju za osobe koje traže posao i neaktivne osobe, uključujući dugotrajno nezaposlene i osobe daleko od tržišta rada, kao i provedbom lokalnih inicijativa za zapošljavanje i potpore za mobilnost radne snage“ te Specifičnog cilja 8.i.2. „Povećanje održivog samozapošljavanja nezaposlenih osoba, posebice žena“.
 
Novčana potpora iznosi najviše do 80.000,00 kuna, uključujući i iznos od 80.000,00 kuna.

Poziv ostaje otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. listopada 2021. godine.

 
  • VAŽNO - Molimo Vas da prilikom slanja prijave obratite pažnju je li Poslovni plan s troškovnikom potpisan jer u sklopu upotpunjavanja dokumentacije prilikom administrativne provjere nije moguće dostaviti Poslovni plan i Troškovnik te će Vaš zahtjev biti odbijen.
 
  • VAŽNO - Izmjena obrasca Izjave o korištenju potpora male vrijednosti (obrazac 4), obrasca Izjave o prihvaćanju posljedica ovrhe (obrazac 6), Vodiča za prijavu na Javni poziv i pravdanje namjenskog utroška sredstava te Javnog poziva

 
Dana 6. veljače 2020. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja izmijenilo je Javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje u sklopu EU projekta ''Samozapošljavanje hrvatskih branitelja, djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca iz Domovinskog rata i djece hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata'' na način da se na stranici 11., u bilješci 13. brišu sljedeće riječi „u 2019. godini“.
 
Obrazac Izjave o korištenju potpora male vrijednosti (obrazac 4) izmijenjen je na način da se rečenica „Molimo unijeti informacije o ostvarenim potporama male vrijednosti (uključujući 2017., 2018. te razdoblje do podnošenja zahtjeva u 2019. godini) od strane drugih davatelja potpora“ mijenja u „Molimo unijeti informacije o ostvarenim potporama male vrijednosti (u tekućoj fiskalnoj godini te tijekom prethodne dvije fiskalne godine) od strane drugih davatelja potpora“. Ujedno, godine u tablicama izmijenjene su na sljedeći način: „U 2017. godini“ izmijenjeno je u „U drugoj godini koja prethodi tekućoj fiskalnoj godini“; „U 2018. godini“ izmijenjeno je u „U prvoj godini koja prethodi tekućoj fiskalnoj godini“, „U 2019. godini“ izmijenjeno je u „U tekućoj fiskalnoj godini“.
 
Obrazac Izjave o prihvaćanju posljedica ovrhe (obrazac 6) izmijenjen je na način da se iz prvog odlomka briše: „potvrđujem da moj osobni bankovni račun nije u blokadi, potvrđujem da nemam otvoren zaštićeni račun“.
 
Vodič za prijavu na Javni poziv i pravdanje namjenskog utroška sredstava ažuriran je na način da se na stranici 10. dodaje sljedeći tekst pod novom točkom: „Iznosi pojedinih troškova u Troškovniku ne smiju se previše razlikovati od iznosa navedenih u Izvješću o namjenskom utrošku sredstava. Ukoliko postoji vidljivo odstupanje u cijeni nekog troška, veće od 15%, a koje utječe na moguće pravdanje potpore, isto se može uvažiti samo uz argumentirano pisano obrazloženje stranke zašto je došlo do vidljive promjene iznosa.“
 
Izmijenjeni tekst Javnog poziva, Vodiča, kao i obrasce moguće je preuzeti pod dokumentacijom Javnog poziva.

Svi zahtjevi za dodjelom potpora za samozapošljavanje koji uključuju prethodnu inačicu obrasca 6 uzet će se u obzir te navedeno neće utjecati na postupak ocjenjivanja i odabira.
 
  • VAŽNO - Ministarstvo hrvatskih branitelja donijelo je, 23. ožujka 2020., Izmjene i dopune Javnog poziva za dodjelu potpora za samozapošljavanje u sklopu EU projekta ''Samozapošljavanje hrvatskih branitelja, djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca iz Domovinskog rata i djece hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata''
 
  • VAŽNO - Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je dana 1. lipnja 2020. godine službenu obavijest kojom rokovi u Javnom pozivu počinju ponovno teći prvog sljedećeg dana, odnosno 2. lipnja 2020. godine.
 
  • VAŽNO - Ministarstvo hrvatskih branitelja donijelo je 1. srpnja 2020. godine Dopune Javnog poziva za dodjelu potpora za samozapošljavanje u sklopu EU projekta ''Samozapošljavanje hrvatskih branitelja, djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca iz Domovinskog rata i djece hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata''.
 
  • VAŽNO - Dana 28. prosinca 2020. godne Ministarstvo hrvatskih branitelja donijelo je Izmjenu Javnog poziva za dodjelu potpora za samozapošljavanje u sklopu EU projekta ''Samozapošljavanje hrvatskih branitelja, djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca iz Domovinskog rata i djece hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata''.
 
  • VAŽNO - Dana 26. ožujka 2021. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja donijelo je Odluku o obustavi Javnog poziva za dodjelu potpora za samozapošljavanje u sklopu EU projekta ''Samozapošljavanje hrvatskih branitelja, djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca iz Domovinskog rata i djece hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata''.